Luonnonvalon elvyttävä voima

2.5.2015

Pitkän ja pimeän talven jälkeen saapuvalla valolla on uskomaton vaikutus. Kevät-aurinko saa ihmiset pörräämään kuin kärpäset. Valo vaikuttaa mielialaamme, kehoomme ja tunteisiimme. Valo tuo elämän myös rakennettuun tilaan ja oikeanlainen valaistus onkin avainasemassa restoratiivisessa ympäristössä.

Me tarvitsemme ennen kaikkea luonnonvaloa voidaksemme hyvin. Luonnonvalo on laadultaan ihmissilmälle parasta mahdollista. Luonnonvalon vaikutus ihmiselle on kuitenkin myös paljon suurempi, sillä se vaikuttaa meihin myös sekä fysiologisesti että psykologisesti. Luonnonvalo parantaa yleistä hyvinvointia ja terveyttä. Se vaikuttaa positiivisesti kehoon muun muassa vähentämällä väsymystä ja silmien rasitusta sekä parantamalla turvallisuutta. Luonnonvalo myös osaltaan yhdistää meidät luontoon ja elävään ympäristöön ja omaa samoja positiivisia vaikutuksia kuin luonnollakin on. Rakennetussa ympäristössä luonnonvaloa pitäisikin olla kaikissa tiloissa, joissa ihmiset viettävät aikaansa. Luonnonvalottomassa tilassa oleskelu voi johtaa masennukseen.

Luonnonvalo on elävä ja luontaisesti muuttuva valo, joka luo erilaisia tunnelmia, värejä ja mielialoja niin ulkona kuin sisätiloissakin. Ulkona valo muuttuu vuoden- ja kellonajasta sekä säästä ja muista ilmastollisista tekijöistä riippuen. Sisällä tilassa ikkunoista tuleva valo leikkii, luo varjoja ja tekee ympäristöstämme kolmiulotteisemman. Valo ja varjo vuoroin paljastavat ja vuoroin peittävät ympäristöä. Sekä valon määrällä että laadulla on merkitystä hyvinvoinnillemme. Liika auringon valo voi tuntua myös epämukavalta ja turvattomalta sekä häikäistä ja lämmittää. Siksi onkin olennaista tarjota vaihtoehtoja myös valon säätelyyn. Terveellisessä ympäristössä on tilaa sekä valolle että varjolle, tila on samaan aikaan turvallinen ja avoin.

Valon virkistävät vaikutukset ovat niin konkreettisia ja positiivisia että niitä tulisi saada ympäri vuoden. Pimeän talven ei tarvitse tarkoittaa kaamosmasennusta ja synkkyyttä. Silloin kun luonnonvaloa ei ole tarjolla, voidaan sitä jäljittelevää keinotekoista päivänvaloa tuoda sisälle. Keinotekoisen valon valinnassa olennaista on valon laatu, määrä, ja säädeltävyys. Päivällä kaivataan valkoista raikasta valoa, illalla taas lämpimämpää ja tunnelmallisempaa valoa.

Nyt keväällä kun auringon valo tulvii ikkunoista sisälle, avaa verhot ja päästä se osaksi sisustustasi ja elinympäristöäsi. Pienelläkin päivänsäteellä voi olla kauaskantoiset vaikutukset ja luonnonvalolla on suuri elvyttävä voima.

Kuva: Meeri Heikkilä